Spójność społeczno-gospodarcza Hiszpanii na tle krajów ue w kontekście strategii „Europa 2020” - Piętak, Łukasz (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2019)
Celem artykułu jest zbadanie postępu spójności społeczno-gospodarczej w Hiszpanii w kontekście strategii „Europa 2020”. W badaniach oparto się na wskaźnikach, które według tej strategii powinny zostać osiągnięte do 2020 roku. W analizach uwzględniono także założenia Narodowego Programu Reform wyznaczającego cele dla gospodarki hiszpańskiej w obszarze spójności społeczno-gospodarczej. W opracowaniu wykorzystano metodę badawczą polegającą na porównaniu wartości wskaźników w Hiszpanii i w krajach UE. Przeprowadzone badania potwierdziły, że w większości badanych obszarów rozwojowych gospodarka hiszpańska znajduje się w trudniejszej sytuacji niż kraje UE.