Analiza techniczno‑ekonomiczna możliwości wykorzystania paneli fotowoltaicznych na jachtach motorowych - Popiński, Jan; Dyjakon, Arkadiusz (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2018)
Turystyczne jachty motorowe wyposażone są w dużą liczbę urządzeń użytku codziennego, do których działania potrzebna jest energia elektryczna. W celu zmniejszenia konieczności ładowania akumulatorów w przystani oraz odciążenia pracy silnika stacjonarnego można zastosować instalację fotowoltaiczną (PV) pozwalającą na uzyskanie pełnej lub częściowej samowystarczalności energetycznej. Rozwiązanie to pozwala na ograniczenie emisji zanieczyszczeń do atmosfery oraz jest istotne w kontekście strategii zrównoważonego rozwoju i wykorzystywania lokalnego potencjału energii. Celem artykułu jest analiza techniczno‑ekonomiczna zastosowania instalacji PV na jachcie motorowym. Na podstawie zapotrzebowania energetycznego urządzeń będących na wyposażeniu jachtu określono wymaganą moc nominalną paneli PV, dobrano stosowne podzespoły oraz układ magazynowania energii. Jako statyczne kryterium oceny efektywności ekonomicznej wykorzystany został prosty okres zwrotu nakładów inwestycyjnych (SPBT) uwzględniający koszty instalacji oraz zyski w postaci kosztów unikniętych. Uwzględniając różne założenia projektowe oraz analizę wrażliwości, wartość wskaźnika wyniosła od 1 do około 2,5 roku.