Determinanty regionalnego systemu innowacji – analiza na przykładzie Centralnego Federalnego Dystryktu Rosji - Mirolyubova, Anastasia A.; Karpukhin, Dmitry N. (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2018)
W artykule podjęta jest próba identyfikacji determinantów regionalnego systemu innowacji oraz analizy ich wpływu na wolumen innowacyjnych dóbr i usług na podstawie analizy ekonometrycznej dla lat 2005–2015 na przykładzie gospodarek regionalnych Centralnego Federalnego Dystryktu Rosji. Analizy ekonometryczne danych przekrojowych pokazują, że wpływ regionalnego potencjału innowacyjnego na wolumen innowacyjnych dóbr i usług stał się bardziej zauważalny od 2011 roku. Do regionów z gospodarką zorientowaną na innowacje należy zaliczyć: Lipetsk, Kalugę i Yaroslavl.