Wpływ modelu kapitalizmu na politykę przemysłową prowadzoną przez państwo - przykład niemiec - Czarnecka–Gallas, Marta; Sikora, Justyna (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2013)
Do wybuchu kryzysu gospodarczego w 2008 roku w debacie ekonomicznej na temat zasad prowadzenia polityki przemysłowej dominowało podejście neoliberalne- państwo nie powinno ingerować w rynek i zrezygnować z polityki przemysłowej. Jednakże kryzys gospodarczy doprowadził do zmiany paradygmatu. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, w jakim stopniu i w jaki sposób model kapitalizmu wpływa na kształt polityki przemysłowej prowadzonej przez państwo. W artykule analizie zostały poddane Niemcy- główne założenia i cele prowadzonej przez nie polityki przemysłowej. Wykorzystanymi metodami badawczymi są przegląd literatury oraz analiza opisowa niemieckiego modelu kapitalistycznego w świetle teorii Hall i Soskice oraz klasyfikacji Amable’a. Artykuł wskazuje, że polityka przemysłowa prowadzona przez Niemcy jest dostosowana do niemieckiego modelu kapitalizmu, a głównym czynnikiem, który ją kształtuje, jest koncepcja społecznej gospodarki rynkowej.