Analiza ciągłości procesów innowacyjnych w polskich przedsiębiorstwach przemysłowych - Piotrowska, Joanna (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2013)
Niski poziom innowacyjności w Polsce każe stawiać pytania o przyczyny takiego stanu. Niniejszy artykuł jest próbą odpowiedzi na nie w oparciu o dane statystyczne, jednak w innym ujęciu, niż prezentują to publikacje GUS. Z tego względu poddano analizie ciągłość procesów innowacyjnych w polskich przedsiębiorstwach przemysłowych w latach 2006-2012. Badanie ciągłości jest istotne, gdyż obecnie często właśnie ciągłe udoskonalanie produktu lub wypuszczanie na rynek nowych, pozwalają przedsiębiorstwu utrzymać się na rynku i budować przewagę konkurencyjną. Zaprezentowane w artykule wyniki badań pozwalają na nowe spojrzenie na zagadnienie innowacyjności przedsiębiorstw w Polsce.