Kształtowanie się cen nieruchomości w Polsce - Drachal, Krzysztof (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2013)
Przedstawione badanie oparte jest o prosty model podażowo-popytowy. Został on skonstruowany dla polskiego rynku nieruchomości. Podstawowym celem była analiza cen nieruchomości mieszkaniowych w Polsce w latach 2006-2013. Jako potencjalne determinanty podaży i popytu uwzględniono koszty budowy i przeciętny poziom wynagrodzeń. Dodatkowo rozważono zmodyfikowany model, uwzględniajqcy stopę bezrobocia. Oszacowane funkcje podaży i popytu wykorzystano do wyjaśnienia dynamiki kształtowania się podaży i popytu. Skonstruowany model okazał się nie być statystycznie istotny. Jednak oszacowanie samego równania dla cen nieruchomości okazało się być statystycznie istotne. W artykule przedyskutowano możliwe przyczyny braku statystycznej istotności modelu jako całości.