Strategiczna rola metali ziem rzadkich w gospodarce opartej na wiedzy - Burchard-Dziubińska, Małgorzata (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2014)
W artykule omawiana jest kwestia wykorzystania metali ziem rzadkich w różnych nowatorskich zastosowaniach i związane z tym strategiczne znaczenie tych pierwiastków dla dalszego rozwoju gospodarki opartej na wiedzy (GOW). W rozważaniach uwzględniono problematykę zagrożeń ekologicznych, wynikających z eksploatacji metali ziem rzadkich oraz funkcjonowania światowego rynku. Wysoka zależność UE od importu metali ziem rzadkich stwarzać może w przyszłości pewne zagrożenia dotyczące ciągłości dostaw.