Sytuacja gospodarcza w krajach Grupy Wyszehradzkiej – analiza porównawcza - Grabia, Tomasz (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2014)
Grupa Wyszehradzka powstała w 1991 roku jako nieformalne stowarzyszenie trzech krajów Europy Środkowej i Wschodniej – Polski, Czechosłowacji i Węgier. Głównym celem stowarzyszenia było rozwijanie współpracy między tymi krajami. Dotyczyło to zarówno kwestii gospodarczych, jak i przystąpienia do Unii Europejskiej i NATO. Od podziału Czechosłowacji (styczeń 1993 r.) do Grupy Wyszehradzkiej należą cztery państwa: Polska, Węgry, Czechy i Słowacja. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie i porównanie sytuacji gospodarczej w tych krajach w latach 2001–2012. Artykuł składa się z wprowadzenia i trzech części zatytułowanych: Materiały i metodyka badań, Wyniki badań oraz Podsumowanie i wnioski. W części zasadniczej (Wyniki badań) zanalizowano i porównano najważniejsze wskaźniki makroekonomiczne, tj.: PKB per capita, stopę wzrostu gospodarczego, stopę inflacji, zmiany zatrudnienia, stopę bezrobocia, wskaźnik długu publicznego oraz bilans obrotów bieżących i kurs walutowy.