Zarządzanie środowiskowe według normy ISO 14001 w przedsiębiorstwach górnictwa węgla kamiennego – wybrane aspekty - Seroka-Stolka, Oksana; Gajda, Joanna (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
W artykule scharakteryzowano specyfikę funkcjonowania przedsiębiorstw górnictwa węgla kamiennego i rolę ochrony środowiska w ich funkcjonowaniu. W dalszej części przedstawiono najważniejsze formy oddziaływania przedsiębiorstw górnictwa węgla kamiennego na środowisko przyrodnicze. Implementacja systemu zarządzania środowiskowego według normy ISO 14001 w przedsiębiorstwach górniczych opiera się w pierwszej fazie na planowaniu, którego istotnym elementem jest ocena aspektów środowiskowych. Zaproponowano procedurę postępowania w etapie identyfikacji aspektów środowiskowych zgodnie normą ISO 14001 w przedsiębiorstwie górnictwa węgla kamiennego.