Obecność firm japońskich w Unii Europejskiej - Plesiewicz-Świerczyńska, Izabela (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
W artykule przedstawiono główne determinanty wyboru lokalizacji japońskich firm w Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem firm Polsce. Zaprezentowano historię stosunków między dwoma partnerami handlowymi. Podczas wyboru lokalizacji w UE Japończycy biorą pod uwagę czynniki takie jak: dostępność i jakość zasobów ludzkich, potencjał rynkowy, rzeczywiste koszty nieruchomości, infrastruktura i sieć, a zwłaszcza koncentrację przemysłu. Dostępność wykwalifikowanych pracowników pracujących w dziedzinie nauki i technologii jest również jednym z głównych czynników wyboru lokalizacji przez japońskie firmy. Japońskie firmy inwestujące w projekty produkcyjne aktywnie wykorzystują korzyści z jednolitego rynku europejskiego.