Prosument na rynku energii w Polsce – próba oceny w świetle teorii kosztów transakcyjnych - Burchard-Dziubińska, Małgorzata (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
Prosumpcja na rynku energii jest zjawiskiem stosunkowo nowym, ale o dużym potencjale rozwojowym. Świadczą o tym doświadczenia wielu krajów europejskich. Rozwój tego typu produkcji jest jednak silnie zdeterminowany przez otoczenie prawno-ekonomiczne sektora energetyki odnawialnej. Celem artykułu jest przedstawienie idei prosumenckiego wytwarzania energii i prawno – ekonomicznych uwarunkowań takiej działalności w Polsce a następnie ocena doświadczeń w świetle teorii kosztów transakcyjnych.