Pojęcie, tworzenie i pomiar zielonej gospodarki - Szyja, Paulina (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
Artykuł przybliża zagadnienie zielonej gospodarki z uwzględnieniem rozważań pojęciowych i powiązań z koncepcją zrównoważonego i trwałego rozwoju. Ponadto wskazuje na etapy wdrażania green economy z uwzględnieniem działań realizowanych przez państwa, przedsiębiorstwa i społeczeństwa. Opracowanie przybliża także kwestie problematyczne w zakresie pomiaru zielonej gospodarki.