Wpływ tężni solankowych na właściwości gleb miasta Ciechocinek - Tołoczko, Wojciech; Szmidt, Aleksander; Fijałkowski, Rafał (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Physica, 2023)
Badano gleby w Ciechocinku. Wyznaczono punkty badawcze w mieście i jego okolicach. Badano podstawowe właściwości fizyczne i chemiczne gleb, w tym zasolenie gleb. Po przeprowadzonych badaniach można stwierdzić, że zasolone gleby znajdują się tylko na obszarze ograniczonym tężniami solankowymi nr I, II, III oraz w bliskim pasie otulającym tężnie. Gleby zasolone zajmują powierzchnię 28 hektarów, a zmierzona wartość wyniosła 2,35 [g (NaCl) ∙ dm−3] gleby, co po uwzględnieniu gęstości objętościowej 1,86 kg ∙ dm−3 gleby stanowi ok. 0,437% NaCl. Obszar ten według zaleceń FAO można zaliczyć do gleb średnio zasolonych, 2 klasa zasolenia. Pozostałe gleby, poza tężniami solankowymi, nie wykazały istotnego zasolenia.