Synoptyczne studium ewolucji cyklonu Yvette – Maj 2014 - Degirmendžić, Jan (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Physica, 2017)
Opracowanie przedstawia analizę trajektorii śródziemnomorskiego cyklonu Yvette, zmian ciśnienia w centrum niżu oraz wybranych pól meteorologicznych zmieniających się w cyklu życiowym niżu. Środowisko synoptyczne związane z niżem opisano, wykorzystując pola geopotencjału, wiatru i dywergencji w górnej troposferze, rozkłady prędkości pionowej, wirowości względnej i wiatru w środkowej troposferze, a także pola ciśnienia na poziomie morza. Cyklon trwał 6 dni. Ciśnienie w centrum układu osiągnęło wartość minimalną 996 hPa. Największa ujemna tendencja ciśnienia wyniosła ‒7hPa/12h. Wpływ cyrkulacji w górnej i środkowej troposferze na aktywność niżu zaobserwowano szczególnie wyraźnie podczas fazy cyklogenezy oraz maksymalnego pogłębiania.