Pomiar eksahalacji wybranych gazów cieplarnianych za pomocą komory zamkniętej oraz obliczanie wielkości emisji godzinowej na przykładzie wydzielania CO₂ - Tołoczko, Wojciech; Niewiadomski, Arkadiusz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Physica, 2015)
Artykuł prezentuje zastosowanie metody komorowej, przy wykorzystaniu statycznej komory zamkniętej, służącej do pomiarów wielkości ekshalacji gazów z gleby. W pracy przedstawiono założenia metody, skład zestawu pomiarowego oraz informacje dotyczące przeliczania wartości stężenia gazów w komorze pomiarowej na ilość gazów. Autorzy zaprezentowali sposób przeliczania stężenia gazów (na przykładzie CO₂) w jednostkach [ppm] na wartości ekshalacji [mg (CO₂) x m⁻² x h⁻¹], które są wygodniejsze do porównań wyników badań środowiskowych. Praca zawiera ponadto wskazówki dla prowadzenia pomiarów terenowych i pozwala na szacowanie wielkości wymiany gazów pomiędzy glebą i atmosferą.