Yvette i pogoda w Europie – maj 2014 r. - Degirmendžić, Jan; Walisch, Marek (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Physica, 2014)
Szansa wystąpienia niżu śródziemnomorskiego, który w dalszych etapach cyklu życiowego przemieści się nad Europę Środkowo-Wschodnią, rośnie wiosną i osiąga maksimum w kwietniu i maju (Degirmendžić, Kożuchowski 2014). Wiosną 2014 r. pogoda rozwinęła się według przewidywalnego scenariusza – serię niżów przemieszczających się na wschód znad Północnego Atlantyku w pierwszej połowie maja zakończył klin wyżowy rozcią- gnięty południkowo znad Morza Norweskiego nad Azory. Cyrkulacja strefowa została zablokowana i wzrosło prawdopodobieństwo wystąpienia quasi-południkowych trajektorii niżów.