Jakość gleb wybranych ogrodów działkowych Łodzi - Niewiadomski, Arkadiusz; Szubert, Łukasz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Physica, 2014)
Praca prezentuje wyniki badań wybranych właściwości fizykochemicznych gleb ogrodów działkowych Łodzi. Przeanalizowano próbki z poziomów akumulacyjnych 15 ogrodów, zlokalizowanych głównie w sąsiedztwie dużych ciągów komunikacyjnych i obiektów przemysłowych. Dokonano charakterystyki substratu glebowego z uwzględnieniem czynników geologicznych, wpływających na genetyczną i jakościową wartość utworów glebowych w zakresie produkcji rolniczej. Autorzy zwrócili uwagę na zróżnicowanie właściwości gleb i dokonali porównania uzyskanych wyników z rezultatami analiz gleb ogrodów działkowych innych miast Polski. Stwierdzono, że badane gleby wykazują duże zdolności sorpcyjne i niewielki, w porównaniu z innymi miastami, stopień zanieczyszczenia gleb metalami ciężkimi (kadmem, chromem i miedzią). Ponadto podkreślono znaczny potencjał produkcyjny gleb ogrodów działkowych.