POGODOWE INSTRUMENTY POCHODNE - MOŻLIWOŚCI ZAWARCIA TRANSAKCJI NA PRZYKŁADZIE PRODUCENTÓW WODY BUTELKOWEJ W POLSCE - Pawłowski, Jarosław (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2014)
Ryzyko niekorzystnego kształtowania się warunków pogodowych towarzyszy działalności znacznej części współczesnych podmiotów. Determinuje to podejmowanie działań mających zabezpieczyć się przed nim W tym celu w coraz szerszym zakresie wykorzystywane są pogodowe instrumenty pochodne. Pierwsza część opracowania została poświęcona rozważaniom teoretycznym na temat istoty procesu zarządzania ryzykiem pogodowym oraz genezy i charakterystyki pogodowych instrumentów pochodnych. Natomiast w drugiej części zaprezentowano praktyczne podejście do możliwości zawierania odpowiednich transakcji terminowych na przykładzie polskiego rynku wody butelkowanej.