Przestrzenno-czasowa analiza wydatków farmaceutycznych gospodarstw domowych w Polsce w latach 2010-2020 – podejście mikrosymulacyjne - Żółtaszek, Agata (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2015)
W analizach sektora zdrowia modele mikrosymulacyjne stają się coraz bardziej popularne, ich wyniki wzbudzają bezpośrednie zainteresowanie obywateli, decydentów, ubezpieczycieli i świadczeniodawców usług medycznych. Zastosowanie mikrosymulacji pozwala na wyznaczenie całkowitego rozkładu efektów, umożliwiając wnioskowanie i podejmowanie decyzji w zakresie polityki społecznej państwa, a w szczególności polityki lekowej. Dotychczas w Polsce nie prowadzi się na szeroką skalę badań mikrosymulacyjnych dotyczących systemu ochrony zdrowia. Dlatego celem artykułu jest przeprowadzenie przestrzenno-czasowej analizy prywatnych bezpośrednich wydatków farmaceutycznych gospodarstw domowych w Polsce, w oparciu o wyniki eksperymentu mikrosymulacyjnego przeprowadzonego z zastosowaniem modelu FARMMES dla lat 2010 – 2020. Uzyskane rezultaty wskazują, które regiony (województwa i klasy miejscowości) są najbardziej narażone na nierówności w dostępie do leków i produktów farmaceutycznych.