WPŁYW KRYZYSU ŚWIATOWEGO NA RYNEK PRZEDSIĘBIORSTW START-UP - Gemzik-Salwach, Agata (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2014)
Celem artykuły była analiza wpływu kryzysu światowego na rynek przedsiębiorstw start-up. W artykule postawiono następującą hipotezę badawczą: rynek przedsiębiorstw start-up w Polsce został w mniejszym stopniu dotknięty skutkami światowego kryzysu finansowego aniżeli rynek tych przedsiębiorstw na świecie. W relacji do tak sformułowanej hipotezy przyjęto dwa problemy badawcze: wpływ skutków globalnego kryzysu finansowego na rynek przedsiębiorstw start-up na świecie oraz wpływ skutków globalnego kryzysu finansowego na rynek przedsiębiorstw start-up w Polsce.Analizie poddano zmiany w populacji firm start-up w wybranych krajach, badano wielkość inwestycji venture capital, liczbę nowych podmiotów, podmiotów wyrejestrowywanych w poszczególnych latach oraz ich strukturę. W badaniach pod uwagę wzięto okres lat 2007–2012, odnosząc większość danych do roku 2007, jako obrazującego stan gospodarki przed globalnym kryzysem. Zagadnienia te są kluczowe z punktu widzenia wskazania konsekwencji kryzysu światowego dla grupy przedsiębiorstw start-up.Przeprowadzone badania dowiodły prawidłowości postawionej hipotezy badawczej. Rynek przedsiębiorstw start-up w Polsce został w mniejszym stopniu dotknięty skutkami światowego kryzysu finansowego niż w wielu innych krajach. O negatywnych skutkach wpływu kryzysu finansowego na rynki światowe świadczy m. in. spadek udziału inwestycji venture capital w tworzeniu PKB, zmniejszająca się gwałtownie liczba powstających nowych przedsiębiorstw i rosnąca liczba bankrutujących. W Polsce wpływ kryzysu światowego na ten rynek również jest widoczny, ale siła jego oddziaływania jest zdecydowanie mniejsza. Jeżeli chodzi o liczbę powstających przedsiębiorstw to trend w Polsce jest zdecydowanie rosnący. Od 2003 r. można obserwować, z drobnymi załamaniami, zwiększającą się liczbę tworzonych przedsiębiorstw start-up. Z kolei liczba podmiotów wyrejestrowywanych wzrosła na tynku krajowym z latach 2009 i 2011, czyli w tych najbardziej dotkniętych kryzysem. Pomimo to, liczba tworzących się nowych przedsiębiorstw była w tym czasie większa od liczby przedsiębiorstw bankrutujących. Taka zależność nie wystąpiła w wielu innych badanych krajach.