KONCEPCJA I FORMY PIENIĄDZA ELEKTRONICZNEGO - Piotrowska, Anna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2014)
Rynek pieniądza elektronicznego w Polsce znajduje się wciąż we wczesnej fazie rozwoju. Mimo szerokiej obecności w ofercie banków, pieniądz elektroniczny nie wyparł z obiegu banknotów i monet. Dalszy rozwój rynku elektronicznego pieniądza i internetowych płatności może nastąpić po wprowadzeniu zapowiadanych kompleksowych uregulowań prawnych. Zmiany te, jak i praktyka rynkowa mogą przyczynić się również do spopularyzowania jednej z form pieniądza elektronicznego czyli pieniądza wirtualnego. Pieniądz ten generowany jest oraz autoryzowany w sieci Internet. Celem pracy jest zaprezentowanie ewolucji sposobu definiowania pieniądza elektronicznego oraz przedstawienie form w jakich występuje. Analiza obejmuje zarówno pieniądz elektroniczny funkcjonujący jako produkt sektora bankowego, jak i rozwiązania oferowane przez instytucje pozabankowe, w tym pieniądz wirtualny. Powyższy cel zostanie osiągnięty poprzez analizę zgromadzonej bazy literaturowej, jak również raportów międzynarodowych instytucji finansowych oraz aktów prawnych na poziomie europejskim oraz krajowym. Walorem pracy jest usystematyzowanie pojęć w zakresie pieniądza elektronicznego oraz określenie perspektyw rozwojowych dla walut wirtualnych, w szczególności bitcoin.