Reformy wspierające wzrost zatrudnienia na Węgrzech w latach 2010-2013 - Kozłowski, Łukasz K. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2015)
Celem artykułu jest szczegółowe przedstawienie reform tworzących warunki dla wzrostu poziomu zatrudnienia, które zostały wprowadzone na Węgrzech w latach 2010-2013. Po zaprezentowaniu rezultatów wybranych przeprowadzonych dotychczas badań empirycznych oraz wynikających z nich rekomendacji dla kształtu polityki gospodarczej, zarysowano makroekonomiczny kontekst przeprowadzonych zmian. Następnie scharakteryzowano wprowadzone reformy z zakresu polityki rynku pracy, ubezpieczeń społecznych, a także systemu podatkowego. W podsumowaniu, omówiono dotychczasowe efekty prowadzonej polityki oraz wypływające z nich wnioski.