Problemy zadłużenia sektora finansów publicznych w warunkach gospodarki globalnej (na przykładzie wybranych krajów UE) - Mierzwa, Danuta (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2015)
W artykule Autorka przedstawia w jaki sposób światowy kryzys finansowy wypłynął na gospodarkę wybranych krajów UE. Wskaźniki syntetyczne , które wykorzystano w badaniach to: wzrost PKB, zadłużenie sektora finansów publicznych na tle rozwiązań zaproponowanych przez Traktat z Maastricht oraz stopa bezrobocia. Analizę porównawczą prowadzono w latach 2000-2012, tj. w okresie. przed kryzysem i w czasie kryzysu obserwując amplitudy wahań we wskazanych miarach. Analizę prowadzono porównując w sposób celowy Polskę, Węgry i Czechy jako kraje postkomunistyczne leżące w tym samym regionie gospodarczym, Niemcy i Francję jako kraje wysoko rozwinięte mające decydujący wpływ na politykę UE, oraz Hiszpanię i Grecję, jako kraje które najdotkliwiej odczuły skutki kryzysu finansowego. Polska na tle zabranych danych empirycznych wypadła nie najgorzej dzięki stabilności sektora bankowego i restrykcyjnej polityce monetarnej oraz budżetowej Państwa Polskiego.