Władysław Grabski (1874 – 1938) - Domański, Czesław (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2016)
Profesor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i rektor tej uczelni (1926-1928). Polityk narodowej demokracji, ekonomista i historyk, minister skarbu oraz dwukrotny premier II RP. Auto reformy walutowej. Członek i kierownik wielu towarzystw naukowych m.in. Prezes Towarzystwa Ekonomistów i Statystyków Polskich (1928-1934), Towarzystwa Naukowego Warszawskiego. Prezes Towarzystwa Nauczycieli Szkół Średnich i Wyższych. Autor około 150 prac, dotyczących zagadnień ze sfery ekonomii, bankowości, nauk politycznych, agronomii społecznej, historii i socjologii wsi. Prace „Wieś i folwark” (1930) oraz „Historia wsi w Polsce” (1930) do dziś są wysokiej wartości.