ZAUFANIE ORGANIZACYJNE JAKO CZYNNIK KREUJĄCY PROINNOWACYJNY KLIMAT W ORGANIZACJI - Lewicka, Dagmara; Krot, Katarzyna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2015)
Artykuł przedstawia zagadnienia związane ze znaczeniem zaufania jako czynnika wspierającego postawy proinnowacyjne w organizacji. Wskazuje związki pomiędzy różnymi wymiarami zaufania, a kulturą wspierającą innowacyjność i klimatem innowacyjnym. W artykule przedstawiono wyniki badań ilościowych dotyczących związków między badanymi konstruktami.