INTERMENTORING MIĘDZYPOKOLENIOWY JAKO METODA ZARZĄDZANIA WIEDZĄ I POTENCJAŁEM ZESPOŁÓW ZRÓŻNICOWANYCH WIEKOWO - Gojny-Zbierowska, Milena (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2015)
Zmiany w obrazie demograficznym społeczeństw a co za tym idzie starzenie się kadr mają konsekwencje dla procesów w organizacji. Analizy statystyczne i prognozy wskazują na pogłębienie niekorzystnego procesu w najbliższych latach [Kinsela i He, 2008, s.7]. Organizacje odnotowują negatywne zjawiska w obszarze zachowań organizacyjnych wynikające ze zmian demograficznych, takie jak dyskryminacja czy brak transferu wiedzy a działy HR coraz częściej koncentrują swoją uwagę na zapobieganiu im [Kumar i Everaard, 2008, s.30]. Artykuł prezentuje narzędzie, pozwalające przeciwdziałać skutkom przepaści pomiędzy pracownikami z różnych grup generacyjnych, stanowiąc źródło wzbogacające portfel metod zarządzania zasobami ludzkimi współczesnych menadżerów.