ANALIZA STRUKTURYWYDATKÓWBUDŻETU PAŃSTWA W UJĘCIU ZADANIOWYM - Budzyński, Tomasz Mariusz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2014)
Celem artykułu była analiza i ocena struktury wydatków budżetu państwa w Polsce w latach 2007–2013. Z przeprowadzanych analiz wynika, iż struktura ta nie podlega istotnym zmianom, jest niekorzystne z punktu widzenia gospodarczego. W strukturze wydatków dominują wydatki o charakterze socjalno-administracyjnym dokonywane głównie w postaci transferów przy wysokim stopniu ich usztywnienia. Drogą wyjścia z obecnej sytuacji jest nie tylko dalsze wdrażania budżetu zadaniowego, ale przede wszystkim przeprowadzenie głębokich reform i zhierarchizowanie wydatków budżetu państwa w oparciu o przyjęte priorytety.