Koszt władzy komunalnej w miastach wojewódzkich - Wojciechowski, Marek (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2015)
Przedmiotem artykułu jest próba scharakteryzowania koszty sprawowania władzy samorządowej w polskich miastach wojewódzkich. Podjęty temat jest rzadko podejmowany w polskiej i zagranicznej literaturze ekonomicznej. Zagadnienie to ma istotne znaczenie teoretyczne i praktyczne. Mieszkańcy oceniają efektywność funkcjonowania władzy poprzez pryzmat nie tylko uzyskanych efektów ale również poniesionych kosztów władzy finansowanych ze środków publicznych. Autor do analizy wybrał cztery istotne zmienne egzogeniczne oraz dwa mierniki opisujące wielkość kosztu władzy. Badanie korelacyjne pozwoliło określić siłę i kierunek występowania tego związku