Wiejski kapitał społeczny we współczesnej Polsce. Przegląd badań i uwagi metodyczne - Bednarek-Szczepańska, Maria (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2013)
W artykule dokonano krytycznego przeglądu podejść badawczych, wyników badań i poglądów na temat kapitału społecznego, a także związanej z nim aktywności społecznej i obywatelskiej na polskiej wsi. Zestawiono wyniki badań realizowanych różnymi metodami przez przedstawicieli różnych dyscyplin naukowych, w tym wyniki ogólnopolskich sondaży. Dokonano krytycznej analizy wybranych mierników kapitału społecznego i aktywności społecznej stosowanych w badaniach bazujących na danych statystycznych.