Rozmieszczenie obiektów noclegowych w Łodzi w 2013 roku w świetle miar centrograficznych - Nalej, Marta (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
Artykuł przedstawia rozmieszczenia obiektów hotelarskich i miejsc noclegowych w Łodzi w 2013 roku. W celu przeprowadzenia analiz przestrzennych dane o obiektach hotelarskich zgromadzono w geobazie. Badanie obejmujące: położenie centroidów zbiorów obiektów oraz wielkość i kierunek rozproszenia, przeprowadzono z użyciem miar centrograficznych i narzędzi GIS dostępnych w programie ArcGIS 10.0. Pozwoliło to na opracowanie charakterystyki lokalizacji obiektów hotelarskich i miejsc noclegowych na obszarze miasta.