Wpływ inwestycji z dofinansowaniem unijnym na rozwój przestrzenny w wybranych miastach aglomeracji łódzkiej - Durecka, Izabela; Durecki, Tomasz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2015)
Celem niniejszego artykułu jest poznanie i opis zmian zachodzących w przestrzeni kilku małych miast aglomeracji łódzkiej, jakie nastąpiły wskutek zrealizowania wybranych inwestycji wykonanych przy pomocy funduszy unijnych, a także krótka ocena wpływu tych inwestycji na stan środowiska i rozwój przestrzenny miasta. W efekcie przeanalizowano w pięciu miastach: Ozorkowie, Konstantynowie Łódzkim, Łasku, Głownie i Strykowie inwestycje, które w sposób bezpośredni lub pośredni związane są z przestrzeniami publicznymi. W artykule zostały one omówione w podziale na następujące kategorie: inwestycje związane z rekreacją i wypoczynkiem, inwestycje związane z układem komunikacyjnym, inwestycje związane z gospodarką wodno-ściekową, inwestycje związane z infrastrukturą techniczną (drogi i gospodarka wodno-ściekowa). Wszelkie realizowane inwestycje powinny mieć pozytywny wpływ na rozwój przestrzenny miasta przyczyniając się do zapewnienia ładu przestrzennego i zrównoważonego rozwoju miasta.