Zmiany w strukturze tkanki miejskiej małych miast ‒ studia wybranych przypadków w obszarze metropolitalnym Krakowa - Bajwoluk, Tomasz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2015)
Celem artykułu jest przedstawienie zmian zachodzących w przestrzeni tkanki miejskiej wybranych małych miast, a także ich wpływu na wzrost atrakcyjności przestrzeni miejskiej. Interesujące staje się zachowanie lub poszukiwanie nowych, zróżnicowanych kierunków rozwoju w oparciu o istniejące lub nowo kreowane funkcje mające wpływ na przestrzeń i formę miasta. W ostatnich latach w małych miastach nastąpiły znaczące zmiany w strukturze tkanki miejskiej. Jest to związane z rozwojem i przemianami struktury funkcjonalno-przestrzennej, a także z możliwością pozyskiwania funduszy unijnych na nowe inwestycje. Pozwoliło to w wielu przypadkach na uzupełnienie braków w infrastrukturze technicznej i stopniowe podnoszenie jakości przestrzeni miejskiej oparte o realizację nowych obiektów i odnowę najbardziej atrakcyjnych przestrzeni miejskich. W konsekwencji wprowadzanych zmian ośrodki miejskie dostały szansę na wzrost konkurencyjności w oparciu o indywidualne cechy i lokalne uwarunkowania. Stanęły także przed problemami związanymi ze zmianami dotychczasowego charakteru, wielkości i funkcji, co przyczynia się do tworzenia nowego wizerunku miasta, jego przestrzeni i wzrostu zainteresowania nowych inwestorów.