Niezgodność form przeznaczenia terenów w planowaniu przestrzennym – metoda identyfikacji potencjalnych konfliktów przestrzenno-funkcjonalnych - Grochowska, Anna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2017)
Przedmiotem artykułu są potencjalne konflikty, rozumiane jako zespół zjawisk rozpatrywanych w kontekście przestrzenno-funkcjonalnym, które są wynikiem prowadzonej polityki przestrzennej na poziomie lokalnym. Głównym celem przeprowadzonych badań była identyfikacja najważniejszych potencjalnych konfliktów przestrzenno-funkcjonalnych na obszarze Wrocławskiego Obszaru Metropolitalnego. W pracy zaproponowano metodologię, która umożliwia zautomatyzowanie postępowania badawczego. Pozwoli to włączyć identyfikację konfliktów przestrzenno-funkcjonalnych do działań decyzyjnych w zakresie planowania przestrzennego jako element towarzyszący i uzupełniający.