Współczesna sytuacja mniejszości polskiej na Łotwie - ujęcie geograficzno-polityczne - Leśniewska, Katarzyna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
W artykule omówiono liczebność i rozmieszczenie skupisk mniejszości polskiej w Republice Łotewskiej w świetle wyników spisu powszechnego z 2011 roku. W opracowaniu ukazano także działalność głównych organizacji społecznych oraz szkół mniejszości polskiej na Łotwie. W badaniach wykorzystano socjologiczną metodę wywiadów pogłębionych z liderami organizacji polskich. Celem wywiadów było poznanie opinii najaktywniejszej, a jednocześnie najbardziej kompetentnej grupy działaczy.