Planowanie społeczne w europejskich obszarach stykowych: geografia polityczna miejsca - Bufon, Milan (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
W artykule podjęto kwestię planowania społecznej i przestrzennej integracji w tak zwanych obszarach stykowych, gdzie różne jednostki polityczne i kulturowe spotykają się i wzajemnie na siebie oddziałują. Badania takich obszarów obejmują zarówno trwałe i immanentne dla ludzkości formy terytorialności oraz narastające problemy funkcjonalnej, społecznej, gospodarczej i przestrzennej (re)integracji. Oba trendy prowadzą do wielopoziomowych i często sprzecznych związków pomiędzy różnymi terytoriami i granicami, które wyłaniają się z równolegle postępujących procesów konwergencji i dywergencji społecznej i przestrzennej. Z tego powodu, zarówno teoria, jak i praktyka geografii politycznej staje w obliczu zmian w polityce integracji i/lub separacji. W związku z tym społeczne i przestrzenne planowanie w europejskich regionach wielokulturowych i pogranicznych wydaje się być trudną, żeby nie powiedzieć, syzyfową pracą. Pomimo to planowanie społeczne jest kluczowe dla stworzenia bardziej stabilnych możliwości, zarówno współistnienia, jak i rozwoju. Artykuł zawiera przegląd rozważań autora o polityczno-geograficznych przemianach i zagadnieniach związanych z europejskimi obszarami kontaktowymi w okresach przednowoczesnym, współczesnym i postmodernistycznym, ze szczególnym uwzględnieniem mniejszości i współpracy transgranicznej. Autor sugeruje, aby promować podejście integracyjne i wielopoziomowe, które mogłyby w jakiś sposób zastąpić klasyczne „narodowe” polityki w odniesieniu do rozwoju obszarów przygranicznych i ochrony mniejszości.