Odwołania do tradycji we współczesnej architekturze aglomeracji poznańskiej jako szansa na poprawę jakości przestrzeni - Zierke, Piotr (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2015)
Proces degradacji przestrzennej małych miast i wsi stanowi złożony problem, który został w sposób szkicowy omówiony w pracy. Receptą na uporządkowanie przestrzeni jest w opinii autora m.in. pielęgnowanie wiedzy o tożsamości kulturowej regionu poprzez nawiązywanie w architekturze do lokalnej tradycji. W artykule zaprezentowane zostały nieliczne udane realizacje i modernizacje budynków, których architektura nawiązuje do kultury i tradycji Wielkopolski.