Ocena wpływu likwidacji cukrowni w Unisławiu na rozwój lokalny gminy - Dubownik, Anna; Szyda, Barbara (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2017)
Celem opracowania jest próba określenia wpływu likwidacji cukrowni, funkcjonującej przez ponad 210 lat, na rozwój lokalny gminy Unisław w województwie kujawsko-pomorskim. W pracy wykorzystano dane wtórne, jak również bezpośredni wywiad kwestionariuszowy z mieszkańcami Unisławia. Na podstawie mierników i wskaźników poziomu rozwoju lokalnego gminy, nie zauważono bezpośredniego wpływu zamknięcia cukrowni, jednak wykazano, że zakład ciągle funkcjonuje w świadomości mieszkańców. Niestety, zabudowania cukrowni wyburzono, a gmina nie ujęła tego obszaru w programie rewitalizacji.