Efektywność fuzji i przejęć przedsiębiorstw w krajach rozwiniętych i rozwijających się - Kucharski, Adam; Marszałek, Jakub (Ekonomia Międzynarodowa, 2022)
Celem artykułu jest porównanie efektów fuzji i przejęć realizowanych przez podmioty z krajów rozwiniętych i rozwijających się. Artykuł obejmuje transakcje konsolidacyjne zrealizowane w latach 2000–2018 przez giełdowe spółki z branży motoryzacyjnej. Obserwacji poddano 764 transakcje konsolidacyjne pozyskane z bazy Thomson Reuters Eikon, dla których przyjęto metodę pomiaru efektywności opartą o relację kursu akcji z indeksem giełdowym. Analizę danych przeprowadzono z wykorzystaniem metod statystyki opisowej oraz metod wnioskowania statystycznego. Porównanie efektywności fuzji i przejęć zrealizowanych w krajach rozwiniętych i rozwijających się nie wykazało istotnych różnic w sensie statystycznym. Oznacza to, że uwarunkowania makroekonomiczne kraju, z którego pochodzi przedsiębiorstwo, nie mają istotnego wpływu na szanse powodzenia realizowanej przez niego konsolidacji. Firmy z krajów rozwijających się okazały się bardziej rentowne i mniej zadłużone, posiadały także wyższą płynnością finansową. Z kolei podmioty z krajów rozwiniętych charakteryzowały się lepszymi wskaźnikami efektywności działania, co sugeruje, że osiągały wyższe marże. Rezultaty przeprowadzonego badania przeczą więc tezie o znaczeniu pozycji kosztowej dla efektywności podmiotów, zwłaszcza w krajach rozwijających się. Analiza wyników porównania obu grup przedsiębiorstw pozwala przypuszczać, że czynniki determinujące sukces konsolidacji mają charakter mikroekonomiczny i są niezależne od kraju, w którym realizowana jest transakcja.