Oddziaływanie umowy o partnerstwie gospodarczym między UE a Japonią na wymianę handlową UE–Japonia. Korzyści i zagrożenia - Drzymała, Agnieszka (Ekonomia Międzynarodowa, 2021)
Ważnym zagadnieniem w skali makroekonomicznej wydaje się przede wszystkim współpraca gospodarcza między największymi potęgami świata, do których należą zarówno Unia Europejska, jak i Japonia. Rozwijający się region Azji z dotychczasowym liderem – Japonią jest ważny dla krajów UE. Starają się one wzmocnić i rozszerzyć tę współpracę oraz dążą do podpisania strategicznych umów. Współpraca gospodarcza oparta jest w dużej mierze o handel – pod tym względem Japonia wydaje się być istotnym partnerem. Artykuł pokazuje wymianę handlową pomiędzy Unią Europejską a Japonią. W pracy podjęto również kwestię rozmów, uzgodnień i finalizacji prac dotyczących umowy o partnerstwie gospodarczym między UE a Japonią. Celem opracowania jest wskazanie możliwości UE w zakresie rozszerzenia wymiany handlowej z partnerem stosunków międzynarodowych, jakim jest Japonia.