Proces internacjonalizacji niszowych MŚP we Francji - Godek-Brunel, Magdalena; Mercier-Suissa, Catherine; Sibińska, Anna (Ekonomia Międzynarodowa, 2021)
Badania naukowe dostarczają wielu wniosków na temat procesu internacjonalizacji firm. Jednak nadal istnieje luka badawcza w zrozumieniu procesu internacjonalizacji MŚP działających na niszowych rynkach, pomimo ich strategicznego zainteresowania we Francji. W artykule przedstawiono proces internacjonalizacji tych firm. Eksploracyjne badanie abdukcyjne zostało podjęte w celu zidentyfikowania odmienności w procesach internacjonalizacji małych i średnich firm w porównaniu do klasycznych form tego procesu. Uzyskane wyniki pokazują podejście hybrydowe w formach internacjonalizacji, które tradycyjne modele internacjonalizacji uwzględniają jedynie częściowo.