Międzynarodowe planowanie podatkowe z wykorzystaniem spółki prawa luksemburskiego - Nowak, Tomasz (Ekonomia Międzynarodowa, 2019)
System podatkowy w Polsce cechuje się dużą liczbą obciążeń podatkowych oraz skomplikowaną konstrukcją poszczególnych podatków. Wpływa to bezpośrednio na decyzje podmiotów gospodarczych, które przyjmują różne postawy w odpowiedzi na wysokie opodatkowanie ich dochodów. Celem artykułu jest przedstawienie jednego ze sposobów legalnego międzynarodowego planowania podatkowego umożliwiającego minimalizację opodatkowania dochodów przedsiębiorców dzięki wykorzystaniu odpowiednich regulacji prawnych oraz form organizacyjno-prawnych prowadzonej działalności gospodarczej. W artykule zwrócono również uwagę na proces dostosowywania struktur do zmieniających się przepisów podatkowych.