Wolność gospodarcza a postępy w transformacji gospodarczej krajów WNP w latach 2000–2014 - Pilarczyk, Daria (Ekonomia Międzynarodowa, 2019)
Wolność gospodarcza jest jednym z głównych elementów gospodarki rynkowej, warunkującym jej sprawne i efektywne funkcjonowanie. W wielu krajach, które na początku lat 90. XX w. stanęły przed koniecznością transformacji gospodarki z socjalistycznej na wolnorynkową, wolność gospodarcza jest wciąż słabo rozwinięta. Celem niniejszego artykułu jest przeanalizowanie współzależności między wolnością gospodarczą a transformacją z gospodarki nakazowo-rozdzielczej na wolnorynkową krajów Wspólnoty Niepodległych Państw. Badanie, obejmujące lata 2000-2014, zostało przeprowadzone za pomocą współczynnika korelacji liniowej Pearsona. Dodatkowo przeanalizowano związki korelacyjne między omawianymi zmiennymi a rozwojem gospodarczym i społecznym.