Polsko-rosyjska wymiana handlowa a sankcje ekonomiczne i embargo - Fiedorczuk, Monika (Ekonomia Międzynarodowa, 2018)
Opracowanie miało na celu określenie wpływu sankcji nałożonych na Rosję w 2014 r. oraz embarga Rosji na wymianę handlową między Polską a Rosją. Przedmiotem badań zaprezentowanych w artykule była wymiana handlowa między Polską a Rosją w latach 2013–2016, ze szczególnym uwzględnieniem okresu obowiązywania sankcji i embarga. W analizie wykorzystano dane statystyczne GUS, Rosstat oraz Centrum Analitycznego Administracji Celnej Izby Celnej w Warszawie. Badania dotyczyły wartości obrotów i struktury towarowej polsko-rosyjskiej wymiany handlowej. Analizy wykazały znaczący spadek obrotów handlowych między Polską a Rosją w analizowanym okresie oraz zmiany w strukturze towarowej. Spadek wartości obrotów dotyczył towarów objętych sankcjami i embargiem, ale też surowców naturalnych. W przypadku niektórych sekcji nastąpił wzrost wartości towarów importowanych z Rosji. Jednak ze względu na inne problemy rosyjskiej gospodarki, wynikające m.in. ze spadku ceny ropy naftowej, trudno jednoznacznie określić wpływ samych sankcji i embarga na polsko-rosyjską wymianę handlową.