Ocena innowacyjności krajów kandydujących do Unii Europejskiej na podstawie Europejskiej Tablicy Innowacyjności - Dworak, Edyta (Ekonomia Międzynarodowa, 2023)
Celem artykułu jest ocena poziomu innowacyjności gospodarek wybranych krajów kandydujących do Unii Europejskiej w oparciu o Sumaryczny Indeks Innowacyjności (SII) i jego składowe, a także oszacowanie luki innowacyjnej między tymi krajami a średnią dla UE w 2023 r. Z uwagi na ograniczoną dostępność danych opisujących Sumaryczny Indeks Innowacyjności i jego składowe, analiza obejmuje Turcję (TR), Serbię (RS), Albanię (AL), Czarnogórę (ME), Macedonię Północną (MK), Bośnię i Hercegowinę (BA) oraz Ukrainę (UA). W artykule sformułowano tezę badawczą, która zakłada, że badane kraje kandydujące do UE charakteryzują się niższym poziomem innowacyjności gospodarek niż średnia unijna Sumarycznego Indeksu Innowacyjności i jego składowych, a zatem kraje te wykazują lukę innowacyjną w porównaniu do średniej dla krajów Unii Europejskiej w 2023 r. Wyniki analizy tylko częściowo potwierdzają tę tezę. W artykule dokonano przeglądu literatury dotyczącej innowacji i innowacyjności gospodarek oraz luki innowacyjnej. Zastosowano metody analizy opisowej, statystycznej analizy danych i analizy porównawczej. Wykorzystano dane statystyczne z European Innovation Scoreboard 2023.