Analiza korelacji notowań kursu cen złota i kryptowaluty bitcoin nazywanej „cyfrowym złotem” - Błoński, Paweł (Ekonomia Międzynarodowa, 2023)
W artykule dokonano analizy zależności kursu notowań cyfrowej waluty bitcoin z notowaniami cen złota w latach 2018–2022. Przeanalizowano także zależności notowań kursu BTC z indeksami akcyjnymi Stanów Zjednoczonych (S&P 500) i Polski (WIG) oraz indeksem towarowym CRB. W badaniu wykorzystano liniową korelację Pearsona. Badanie przeprowadzono dla kilku różnych okresów. Pierwszy okres obejmował lata 2018‒2022, drugi lata 2020–2022, a trzeci ostatni rok, tj. 2022. Badanie przeprowadzono również dla dwóch okresów o zwiększonej niepewności rynkowej. Pierwszy to czas załamania się rynków spowodowany wybuchem pandemii COVID-19 i dużej zmienności na rynku od 1.03.2020 do 30.04.2020. Drugi to początek wojny w Ukrainie obejmujący notowania od 24.02.2022 do 24.04.2022.Przeprowadzone badania wskazują, że kryptowaluta Bitcoin w większym stopniu koreluje z indeksami giełdowymi niż z kursem notowań cen złota. W ostatnim badanym okresie, tj. na początku wojny w Ukrainie, można było zaobserwować nawet ujemną korelację kursów notowań cyfrowej waluty Bitcoin i cen złota.