Luka innowacyjna nowych krajów członkowskich Unii Europejskiej - Dworak, Edyta (Ekonomia Międzynarodowa, 2023)
Innowacyjność jest uznawana we współczesnym świecie za jeden z najważniejszych czynników determinujących tempo wzrostu gospodarczego i poziom dobrobytu ekonomicznego. Czynnikami determinującymi rozwój są dziś działalność badawczo-rozwojowa (B+R), działalność innowacyjna oraz kapitał ludzki. Celem artykułu jest ocena wyników analizy mającej na celu oszacowanie luki innowacyjnej pomiędzy nowymi członkami Unii Europejskiej a średnim poziomem innowacyjności UE w latach 2004–2022. Artykuł formułuje tezę badawczą, która zakłada, że nowe kraje członkowskie UE nie nadrobiły luki innowacyjnej w stosunku do średniej unijnej w latach 2004–2022. Wyniki analizy potwierdzają tę tezę dla wszystkich krajów z wyjątkiem Estonii i Cypru. Porównanie opiera się na Sumary Innovation Index (SII), który został opracowany przez Komisję Europejską w ramach European Innovation Scoreboard (EIS). W artykule dokonano przeglądu literatury dotyczącej luki innowacyjnej. Zastosowano metody analizy opisowej, statystycznej analizy danych oraz analizy porównawczej. Wykorzystano dane statystyczne z European Innovation Scoreboard w latach 2004–2022.