Czy „brudne” przemysły poszukują rajów dla zanieczyszczeń? – przegląd wybranych badań - Kuna-Marszałek, Anetta (Ekonomia Międzynarodowa, 2020)
Celem artykułu jest dokonanie przeglądu badań teoretycznych i empirycznych odnoszących się do migracji „brudnych” gałęzi przemysłu do rajów dla zanieczyszczeń. Artykuł składa się z trzech części. W pierwszej przedstawiono główne determinanty przemieszczania się „brudnych” przemysłów. Następnie omówiono wyniki badań, które odrzucają hipotezę o istnieniu rajów dla zanieczyszczeń. W trzeciej części odniesiono się do tych koncepcji, które weryfikują jej prawdziwość i potwierdzają, że „brudne” przemysły przemieszczają się do krajów, w których przepisy prawne dotyczące ochrony środowiska nie są restrykcyjne. Artykuł kończy się podsumowaniem, w którym przedstawiono najważniejsze wnioski z przeprowadzonej analizy.