Przewaga komparatywna krajów Andyjskiego Wspólnego Rynku (CAN) w międzynarodowym handlu towarami z Mercosur - Majcher, Kamil (Ekonomia Międzynarodowa, 2019)
Celem artykułu jest określenie przewag komparatywnych w handlu towarowym czterech krajów ugrupowania CAN nad pięcioma krajami ugrupowania Mercosur w latach 2007–2017. W tym celu zastosowano wskaźnik ujawnionych przewag komparatywnych Balassy oraz klasyfikację towarów SITC (standard international trade classification). Badanie poprzedzono omówieniem międzynarodowych obrotów towarowych CAN z Mercosur. Przeprowadzone badanie ujawniło przewagę komparatywną CAN w następujących segmentach klasyfikacji towarowej SITC: trzecim (surowce mineralne, smary i podobne materiały), ósmym (inne wyroby przemysłowe) oraz dziewiątym (inne wyroby niesklasyfikowane). Szczególnie wysoką wartość RCA w latach 2007–2017 odnotowano w przypadku segmentu trzeciego. Świadczy to o dużym znaczeniu towarów przemysłu wydobywczego dla gospodarek narodowych należących do CAN.