Stabilizacyjna polityka fiskalna w Unii Gospodarczo-Walutowej. Perspektywa teorii optymalnych obszarów walutowych - Misiak, Małgorzata (Ekonomia Międzynarodowa, 2020)
Celem artykułu jest ocena znaczenia stabilizacyjnej polityki fiskalnej dla prawidłowego funkcjonowania Unii Gospodarczo-Walutowej (UGW) z perspektywy teorii optymalnych obszarów walutowych. Rozważamy kwestię polityki stabilizacyjnej w unii walutowej, integracji fiskalnej jako jednego z kryteriów optymalności obszaru jednowalutowego oraz problem organizacji polityki fiskalnej w unii walutowej. Następnie przechodzimy do ukazania wykorzystania (?) wniosków płynących z teorii optymalnych obszarów walutowych w procesie budowy unii walutowej w Unii Europejskiej. Kończymy wskazaniem kierunków rozwoju badań nad stabilizacyjną funkcją polityki fiskalnej w UGW.