Ocena bankowości islamskiej w Bośni i Hercegowinie – analiza porównawcza z użyciem podejścia CAMELS - Komorowski, Rafał; Kubiszewska, Katarzyna (Ekonomia Międzynarodowa, 2016)
W artykule przeprowadzono analizę bankowości islamskiej w Bośni i Hercegowinie. Wprawdzie aż prawie połowa ludności bośniackiej jest pochodzenia islamskiego, to tylko jeden bank funkcjonujący w tym kraju oparł swoją działalność wyłącznie na Szariacie. Celem artykułu jest przeprowadzenie analizy porównawczej sytuacji finansowej tego banku i sektora bankowego zarówno w Bośni, jak i w regionie Bałkanów Zachodnich. Wybrano metodę analizy opartą o system CAMELS, który bada instytucję, biorąc pod uwagę jej najistotniejsze elementy: jakość kapitału, jakość aktywów, zarządzanie w odniesieniu do pracowników, zyskowność, płynność oraz wrażliwość na ryzyko.